Opracuj innowację technologiczną dot. produkcji żywności prozdrowotnej (NUTRITECH)

Do 30 września przedsiębiorcy mogą aplikować o dofinansowanie projektów w zakresie konkursu Nutritech, którego celem jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030.

ZAKRESY TEMATYCZNE KONKURSU

Konkurs koncentruje się na trzech obszarach tematycznych (projekt powinien wpisywać się w przynajmniej jeden z nich):

T1. NUTRIGENOMIKA I BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).

  • Opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych, w tym nutrigenomicznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka pozwalających na redukcję zapadalności na choroby dietozależne.
  • Wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne
  • Rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
  • Produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych

Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.

T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM

  • Nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi
  • Innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
  • Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia

chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych.

  • Rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o określonym działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych
  • Nowoczesne produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii

Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.

T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA

  • Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności i ochrony ekosystemów
  • Opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka
  • Opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo
  • Rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności
  • Rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE  
  • Narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.

Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.

DLA KOGO KONKURS NUTRITECH?

W konkursie mogą aplikować następujące podmioty:

  • przedsiębiorstwa – samodzielnie realizujące projekt i wdrażające wyniki projektu
  • przedsiębiorstwa – wchodzące w skład konsorcjum maksymalnie trzech przedsiębiorstw
  • przedsiębiorstwa i jednostki naukowe – wchodzące w skład konsorcjum (min. 1 przedsiębiorstwo oraz 1 jednostka naukowa).

PRZEDMIOT PROJEKTU NUTRITECH

Projekty mogą obejmować:

  • Realizację badań przemysłowych,
  • Realizację prac rozwojowych (obligatoryjnie),
  • Realizację prac przedwdrożeniowych.

Realizowane prace B+R muszą prowadzić do konkretnych rezultatów (produktów / procesów / usług). Rezultaty projektu muszą odznaczać się innowacyjnym charakterem min. w skali krajowej. Maksymalny okres realizacji projektu: 48 mies.

KOSZTY KWALIFIKOWANE NUTRITECH

Wysokość kosztów kwalifikowanych w ramach projektu: 1 mln zł – 10 mln zł.

Główne koszty kwalifikowane w ramach konkursu:

  1. Koszty wynagrodzeń osób zatrudnionych przy realizacji projektu (m.in. pracownicy badawczy)
  2. Koszty podwykonawstwa (zlecanie stronie trzeciej części merytorycznych prac projektu)
  3. Koszty aparatury naukowo-badawczej i WNiP (koszty zakupu aparatury niezbędnej  do prawidłowej realizacji projektu, koszt amortyzacji aparatury, koszt odpłatnego korzystania z aparatury naukowo-badawczej)
  4. Inne koszty operacyjne (np. koszty materiałów, półproduktów, odczynników, sprzęt laboratoryjny, koszty utrzymania linii technologicznych, koszty usług doradczych i usług równorzędnych, koszty utrzymania linii technologicznych, koszty szkoleń pracowników realizujących zadania badawcze, koszty delegacji, wynajem powierzchni laboratoryjnej wykorzystywanej do badań przemysłowych oraz prac rozwojowych).
  5. Koszty pośrednie (np. koszty wynagrodzeń personelu zarządzającego)

MAKSYMALNE POZIOMY DOFINANSOWANIA NUTRITECH

Status firmyBadania przemysłowePrace rozwojowePrace przedwdroż. (de minimis)Prace przedwdroż. (pomoc publiczna)
Mikro80%60%90%50%
Małe80%60%90%50%
Średnie75%50%90%50%
Duże65%40%90%

Pin It on Pinterest

Skip to content