Opracuj innowację technologiczną dot. produkcji żywności prozdrowotnej (NUTRITECH)
Do 30 września przedsiębiorcy mogą aplikować o dofinansowanie projektów w zakresie konkursu Nutritech, którego celem jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030.
ZAKRESY TEMATYCZNE KONKURSU
Konkurs koncentruje się na trzech obszarach tematycznych (projekt powinien wpisywać się w przynajmniej jeden z nich):
T1. NUTRIGENOMIKA I BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
- Opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych, w tym nutrigenomicznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka pozwalających na redukcję zapadalności na choroby dietozależne.
- Wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne
- Rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
- Produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM
- Nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi
- Innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
- Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia
chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych.
- Rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o określonym działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych
- Nowoczesne produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA
- Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności i ochrony ekosystemów
- Opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka
- Opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo
- Rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności
- Rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE
- Narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
DLA KOGO KONKURS NUTRITECH?
W konkursie mogą aplikować następujące podmioty:
- przedsiębiorstwa – samodzielnie realizujące projekt i wdrażające wyniki projektu
- przedsiębiorstwa – wchodzące w skład konsorcjum maksymalnie trzech przedsiębiorstw
- przedsiębiorstwa i jednostki naukowe – wchodzące w skład konsorcjum (min. 1 przedsiębiorstwo oraz 1 jednostka naukowa).
PRZEDMIOT PROJEKTU NUTRITECH
Projekty mogą obejmować:
- Realizację badań przemysłowych,
- Realizację prac rozwojowych (obligatoryjnie),
- Realizację prac przedwdrożeniowych.
Realizowane prace B+R muszą prowadzić do konkretnych rezultatów (produktów / procesów / usług). Rezultaty projektu muszą odznaczać się innowacyjnym charakterem min. w skali krajowej. Maksymalny okres realizacji projektu: 48 mies.
KOSZTY KWALIFIKOWANE NUTRITECH
Wysokość kosztów kwalifikowanych w ramach projektu: 1 mln zł – 10 mln zł.
Główne koszty kwalifikowane w ramach konkursu:
- Koszty wynagrodzeń osób zatrudnionych przy realizacji projektu (m.in. pracownicy badawczy)
- Koszty podwykonawstwa (zlecanie stronie trzeciej części merytorycznych prac projektu)
- Koszty aparatury naukowo-badawczej i WNiP (koszty zakupu aparatury niezbędnej do prawidłowej realizacji projektu, koszt amortyzacji aparatury, koszt odpłatnego korzystania z aparatury naukowo-badawczej)
- Inne koszty operacyjne (np. koszty materiałów, półproduktów, odczynników, sprzęt laboratoryjny, koszty utrzymania linii technologicznych, koszty usług doradczych i usług równorzędnych, koszty utrzymania linii technologicznych, koszty szkoleń pracowników realizujących zadania badawcze, koszty delegacji, wynajem powierzchni laboratoryjnej wykorzystywanej do badań przemysłowych oraz prac rozwojowych).
- Koszty pośrednie (np. koszty wynagrodzeń personelu zarządzającego)
MAKSYMALNE POZIOMY DOFINANSOWANIA NUTRITECH
Status firmy | Badania przemysłowe | Prace rozwojowe | Prace przedwdroż. (de minimis) | Prace przedwdroż. (pomoc publiczna) |
Mikro | 80% | 60% | 90% | 50% |
Małe | 80% | 60% | 90% | 50% |
Średnie | 75% | 50% | 90% | 50% |
Duże | 65% | 40% | 90% | – |